McDonald’s – restauracja (1955)
Richard McDonald, Maurice McDonald to założyciele najsłynniejszej sieci restauracji fast food. Pierwsza z nich powstała w San Bernardino.
Początkowo, w 1937 roku Patrick McDonald otworzył stoisko z jedzeniem o nazwie „Airdrome” na Huntington Drive (Route 66) w pobliżu lotniska Monrovia w hrabstwie Los Angeles. Sprzedawał tam początkowo hot-dogi, a później do oferty trafiły też hamburgery w cenie 10 centów. Trzy lata później jego synowie Richard i Maurice przenieśli cały budynek do San Bernardino. Lokal pod nazwą „McDonald’s Bar-B-Que” serwował wiele rzeczy z grilla.
Natomiast w 1954 roku, Ray Kroc – sprzedawca maszyn do koktajli mlecznych marki Prince Castle – odwiedził wspomnianą restaurację. Wówczas bracia McDonald używali aż ośmiu takich maszyn i to właśnie zaintrygowało Raya. Jego przyjaciel, Charles Lewis miał za to kilka pomysłów na ulepszenie burgerów serwowanych przez restaurację.
Ray Kroc zachwycił się całym przedsięwzięciem i zaproponował braciom franczyzę na otwarcie lokali w całym kraju. Pierwszy, znany do dziś McDonald’s (pod taką nazwą) został otwarty w Des Plaines, Illinois.W ofercie było dziewięć pozycji – frytki, burgery, czy też koktajle mleczne.